1 پاسخ

توسط

عزاداری برای امام حسین (علیه السلام) برای مردم جامعه در هر زمانی که باشد آثار و فوایدی دارد که به مهمترین آنها اشاره می شود:

الف) زنده نگاه داشتن نهضت عاشورا

عزاداري براي امام حسين (علیه السلام) سبب شده است تا ياد، نام و پيام‌هاي نهضت عاشورا زنده و جاويد بماند و آموزه‌هاي آن به همه ی بشريت انتقال يابد. از اين طريق، همه ی مردم در طول تاريخ، با ستم ستيزي، آزادگي، شهادت طلبي، ايثار و حقيقت جويي آشنا شده اند. در اين باره سخن يك نويسنده ی غربي بسيار جالب توجه است:

«اگر مورخان ما حقيقت اين روز (عاشورا) را مي دانستند و درك مي كردند كه عاشورا چه روزي است، اين عزاداري را مجنونانه نمي پنداشتند، زيرا پيروان حسيني به واسطة عزاداري حسيني مي دانند كه پستي و زير دستي و استعمار و استثمار را نبايد قبول كرد زيرا شعار رهبر و آقاي آنها، تن ندادن به زير بار ظلم و ستم بود.»(1)

ب) ايجاد پيوند عميق عاطفي با امام حسین علیه السلام:

عزاداران حسيني با شركت در مراسم عزاي امام حسين (علیه السلام) با شخصيت و عظمت روحي آن حضرت آشنا مي شوند و ایشان را انسانی كامل مي يابند كه دارای صفات پسنديده ی صبر، وفا، استقامت و از خود گذشتگي است. مهم تر اينكه عزاداران به ياد مظلوميت و مصيبت ايشان به سوگ مي نشينند، مي گريند، و بر سر و سينه مي زنند، و از اين طريق، شناخت خود را نسبت به امام حسین (علیه السلام) با پيوندي عاطفي استحكام مي بخشند؛ از طرفی دیگر عزاداران، با دشمنان امام حسين(علیه السلام) و يزيد و يزيديان نيز آشنا مي شوند، و نسبت به آنان عميقاً نفرت پيدا مي كنند.

ج) تعليم معارف ديني:

مجالس عزاداري امام حسين (علیه السلام) فرصتي بسيار ارزشمند به دست مي دهد تا واعظان و عالمان دینی به بيان احكام و مباحث شرعي، اخلاقي و اعتقادي بپردازند و عزاداران حسيني را با معارف ديني آشنا كنند.

بر اين اساس، همان گونه كه در محرم سال 61 هجري، امام حسين (علیه السلام) براي احياي دين قيام كرد، مراسم عزاداري ایشان نيز در طول تاريخ زمینه ای شد براي احياي دين و ترويج معارف دینی.

د) ايجاد معنويّت در جامعه:

شركت در عزاداري امام حسين (علیه السلام) آرامش و لذت خاصي به عزاداران مي بخشد. در واقع اين آرامش، ناشي از فضاي ويژه اي است كه در مجالس عزاي حسيني به وجود مي آيد. در اين مجالس، سخن از ديانت، حقيقت و مظلوميت، با اشك و سوز همراه مي شود و جان‌هاي خسته از زندگي‌هاي روزمره را دگرگون مي كند. در نتيجه عزاداران احساس پاكي، سبكباري، لطافت و معنويت مي كنند كه اين حالات، خود مي تواند بيانگر نوعي از تزكيه و پالايش روحي باشد و با شركت در مجالس عزاي حسيني به دست مي آيد. البته سزاوار است كه عزاداران در خارج از مجالس عزا نيز مراقب اعمال خود باشند تا رشد معنوي آنان کاهش نيابد.

این چهار مورد، تنها برخي از مهمترين آثار عزاداري برای امام حسين (علیه السلام) است.

امام خمینی (ره) در اهمیت عزاداری برای سید الشهداء  چنین مي فرمايد:

«روضه سيد الشهداء براي حفظ مكتب سيد الشهداء است. آن كساني كه مي گويند روضه ی سيد الشهدا را نخوانيد، اصلا نمي فهمند مكتب سيد الشهدا چه بوده و نمي دانند يعني چه؟! اين گريه‌ها و اين روضه ها، اين مكتب را حفظ كرده است.»(2)

به نقل از کتاب عطش عشق (پاسخ به شبهات محرم و عزاداری) روح الله زال و حسین جمالی


1- مجله ی گلبرگ، شماره 28، فروردین 1381

2- صحیفه نور، ج8، ص69

پرسشگران ـ سایت نسل جوان
یک سؤال بپرسید.







اینجا را کلیک کنید>

...